Amazon uzvraća udarac!

Krajem marta Google je značajno spustio cene smeštaja podataka na svom „cloud“-u, što je ostavilo Amazon u ozbiljnim problemima. Na odgovor nismo morali dugo da čekamo, pa je Amazon samo par dana kasnije skresao cene svojih usluga za skoro 50 %, ne bi li na neki način parirao Google-u.
Nakon nepunih 15 dana zatišja na pomolu je novi okršaj u „Cloud War“. Naime, Amazon je danas objavio nove cene za korišćenje svojih R3 servera, namenjenih memorijski intenzivnim procesima. Arhitektura ovih servera je stvarno impresivna, jer poseduju 244GB RAM-a, a tu je i SSD disk za smeštanje podataka, dok ceo sistem radi na Intel-ovim Xeon E5-2670 v2 “Ivy Bridge” procesorima.
Cena za korišćenje osnovne usluge, r3.large, gde dobijate dva virtuelna CPU, 15 GB RAM-a i 35 GB SSD prostora je 0.175 $ na sat. Maksimalna cena je 2.80 $ na sat, ali za te pare dobijate 32 virtuelna CPU-a, 244 GB RAM-a i 640 GB SSD prostora.
Amazon R3 serveri nisu samo jeftiniji od konkurencije, već su i hardverski sposobniji, jer Google naplaćuje sat rada 1.312 $ za maksimalnu količinu memorije od 104 GB, dok Microsoft traži za svoj Azure cloud 1.29 dolara i za te pare možete dobiti maksimalno 56 GB RAM-a.
Velika količina RAM pojednostavljuje neke operacije i omogućava vam da sve smestite na jedan server umesto da pravite „cluster“.
Nova Amazon-ova usluga je dostupna u data centrima koji su locirani u Severnoj Virdžiniji, Kaliforniji, Oregonu, Irskoj, Turskoj, Sidneju I Singapuru. Ostaje nam da vidimo kako će izgledati odgovor Microsoft-a i Google.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?