Amerikanci testirali “zrak smrti”

Tehnologija napreduje neverovatnim skokovima pa neke stvari koje smo gledali u naučnofantastičnim filmovima postaju realnost za vreme našeg života.  Američka vojska je tokom proteklog meseca uspešno testirala sistem za obaranje dronova i artiljerijskih projektila. Sada sledi SF deo: u pitanju je 10 KW laser koji je montiran na kamionsku šasiju.

High Energy Laser Mobile Demonstrator (HELMD), kako je zvaničan naziv ovog sistema, je tokom prošlog meseca uspešno eliminisao preko 90 minobacačkih granata različitog kalibra kao i nekoliko dronova za izviđanje. HELMD prvo locira metu pomoću  radara a onda fokusira punu snagu lasera na metu.  Laserski snop je dovoljno jak da bukvalno spali sve što se nalazu u granati što obično dovede ili do eksplozije ili neutralizacije iste.  Po rečima Terry Bauer-a ukoliko granata ne eksplodira u vazduhu onda nastavlja da leti po balističkoj putanji ali kada padne nema detonacije.  Mi je pretvorimo u kamen, dodao je Bauer.

Boing, koji je razvio ovaj sistem, je već sada spreman da ponudi jaču verziju od 50 KW a uskoro će biti dostupan i sistem od 100 KW. HELMD još uvek nije sposoban da uništava brze ciljeve koji naglo menjaju putanju kao što su avioni ili krstareće rakete ali ne sumnjamo da će sa napretkom procesorske snage i ova prepreka biti ubrzo otklonjena.

Sve u svemu “zrak smrti” je stigao mnogo ranije nego što je iko od nas očekivao, pre svega zahvaljujući dramatičnom napretku  u minijaturizaciji mikroprocesorskih komponenti.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?