Angela Merkel najavila stvaranje evropskog Interneta

Dokumenti koje je Snowden objavio, uzdrmali su do temelja poverenja evropskih zemalja u Ameriku i njene obaveštajne službe. Naime, NSA je sakupljala podatke iz svih mogućih izvora služeći se kako legalnim, tako i nelegalnim načinima a vrlo mali broj osoba koje su bile pod lupom ove obaveštajne agencije su imali veze sa terorističkim organizacijama. Svakako najveći skandal je izbio kada je otkriveno da je NSA hakovala lični telefon Angele Merkel i sve vreme prisluškivala njene razgovore, presretala poruke i tako dalje. Objavljivanje ovih informacije je izazvalo niz protesta, demarša i osnivanja skupštinskih komiteta koji bi se pozabavili akcijama Amerike a izgleda da je sada na redu sledeći korak, formiranje evropskog Interneta.
Angela Merkel je u svom redovnom nedeljnom podcastu najavila da ima nameru da sa zemljama Evropske unije kreira internet infrastrukturu koja neće biti toliko zavisna od čvorišta koja se nalaze u Americi pa samim tim ni toliko ranjiva na “skidanje” podataka. Gospođa Merkel putuje ove nedelje u zvaničnu posetu Francuskoj gde će pokrenuti pitanje formiranja evropskog Interneta sa predsednikom François Hollande. Cela priča je još uvek u povoju ali izgleda da će EU zahtevati da veliki deo infrastrukture bude baziran na njenoj teritoriji, uključujući i data centre što može ozbiljno ugroziti poslovanje nekih cloud operatera. Takođe evropski komitet za civilnu slobodu je pozvao nadležne da ispitaju poslovanje i praksu američkih IT giganata (Apple, Microsoft, Google, Facebook…) koji su delili podatke o svojim korisnicima sa NSA, kao i načinima da se ta praksa spreči u budućnosti.
Delovi briselske administracije rade već neko vreme na nacrtu novog zakona koji bi onemogućio neovlašćeno prikupljanje podataka o građanima ali se suočavaju sa nizom različitih propisa koje je teško usaglasiti. Nemačka i još par država imaju vrlo visoke standarde po tom pitanju i ne žele da ih se odreknu radi donošenja zajedničkih zakona koji bi bili prihvatljivi za sve članice.
Sa druge strane ne treba zaboraviti da su i evropske obaveštajne službe primenjivale iste metode sakupljanja podataka samo u dramatično manjem obimu zbog slabijih kapaciteta ali one za sada nisu apostrofirane u izveštajima iz Brisela. Kako izgradnja evropske infrastrukture neće biti nimalo jeftina(a ni brza) dosta analitičara smatra da je ovo neka vrsta upozorenja američkim obaveštajnim službama da dosadašnja praksa skupljanja podataka neće biti tolerisana u budućnosti.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?