Apple ima na raspolaganju dva puta više novca od britanske vlade

Apple nije bez razloga najvredniji brand na svetu, o čemu govori i ukupna količina novca, 158.9 milijardi dolara, koju ova kompanija imaju na raspolaganju. Zato ne treba da vas čudi što je Apple već par godina za redom na prvom mestu top liste tehnoloških kompanija koju pravi časopis iz Silicijumske doline, San Hose Mercury News.
Kada pogledate ovu listu ne možete da ne primetite nekoliko stvari koje svedoče o superiornosti Apple. Na primer, Appleov profit je veći od kombinovanog profita sledeće četiri kompanije na ovoj listi, a vodite računa da pričamo o gigantima kao što su Google, HP, Intel i Cisco. Što se tiče ulaganju u istraživanje i razvoj novih uređaja, tu Intel vodi sa 10.6 milijardi dolara, na drugom mestu je Google, dok treću poziciju zauzima Cisco. Ono što je interesantno da Apple, sa 4.7 milijardi dolara, troši više na istraživanje od giganta kakav je HP, koji za ovu svrhu izdvaja 3.1 milijardu dolara. Kada pogledate listu, Apple vodi u neverovatno velikom broju kategorija. Gigant iz Kupertina je isplatio najveće dividende svojim deoničarima, 10,8 milijardi, ali je i platio najveći porez američkoj državi, 13.2 milijarde dolara, što je više nego sledećih šest kompanija koji se nalaze na listi zajedno.

Logično na ovoj top listi Apple zauzima prvo mesto, HP se nalazi na drugom, a Google na trećem dok je na četvrtoj poziciji Intel, koga je Google potisnuo sa trećeg mesta. Kompletna lista je dostupna na San Hose Mercury sajtu, gde je možete pretraživati po raznim parametrima.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?