Apple pozeleneo!

Apple is green! Šta drugo zaključiti nakon što odgledate reklamu od minut i po koja se nedavno pojavila na Netu, u kojoj vam lično CEO Apple, Tim Cook, objašnjava, šta je sve Apple uradio za zaštitu životne sredine.
Ovaj video, nazvan “Better”(bolji), vam predstavlja načine na koje Apple brine o zaštiti životne sredine, a veliki akcenat je bačen na korišćenje obnovljive energije za sopstvene data centre. Apple je postavio i web sajt gde možete dobiti pregršt informacija o tome kako ova kompanija brine o zaštiti čovekove okoline. Neke tvrdnje deluju u najmanju ruku fantastično, pa tako recimo novi kompleks pod nazivom “Froot Loops” neće emitovati ni jedan atom ugljen dioksida u atmosferu, jer koristi obnovljive izvore energije (solarne ćelije). Nulta emisija štetnih gasova je postignuta sađenjem različitih vrsti drveća koje će absorbovati preostali ugljen-dioksid, koji će ovaj kompleks generisati tokom rada. Na sajtu možete naći i informaciju da je nekada iMac , u stand-by modu, trošio čak 35 W a sada samo 0.9 W i tako dalje. Niko ne može reći da se Apple nije promenio, i da ne ulaže u “green” tehnologije. To je priznao čak i Greenpeace, koji ih je, nekada, redovno imenovao, u svojim šestomesečnim izveštajima, kao jednog od velikih zagađivača.
Sa druge strane, sve Apple uređaje pravi Foxconn, koji je zelen koliko i termoelektrana “Nikola Tesla”. Drugi problem je što Apple uporno insistira na sopstvenim varijantama napajanja, koja se od ostalih razlikuju samo po džeku koji ulazi u gadget. No, možda najveći problem su Apple uređaji, koji su namerno dizajnirani, da ih je teško popraviti, pa ukoliko se desi neki kvar, nemate drugog izbora osim da ih bacite i kupite nov, na taj način povećavajući e-otpad, koji je najbrže rastuća kategorija đubreta na planeti.


 

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?