Apple predstavio novi Mac Pro!!!

Bilo da volite ili mrzite Apple, jedno mu se mora priznati niko ne ostaje ravnodušan na njihove uređaje. Ova jesen je protekla u znaku “jabuke” i kada smo misli da nas ništa više ne može iznenaditi stigao je novi, cilindrični Mac Pro. Da dobro ste pročitali novi računar iz Apple dolazi u cilindričnom kućištu!

 

Po običaju posedovanje Apple uređaja nemaju cenu ali ako insistirate da dodate neku novčanu odrednicu znajte da vam za osnovni model treba 2999 dolara. Kako svi znamo koliko koštaju današnje komponente opravdano se postavlja pitanje šta se nalazi unutra.

mac_pro
Ni po ovom pitanju nas Apple nije razočarao, jer ovaj cilindrični računar pokreće 3.7GHz Xeon E5 sa 10 MB L3 cash. U osnovnoj ponudi su modeli sa 6, 8 i 12 jezgara koji imaju respektivno 12, 25 i 30 MB L3 cash-a. Osnovni model ima 12 GB DDR3 RAM-a a moguće je dobiti 16, 32 i 64 GB.
Ako niste do sada bili impresionirani vreme je za grafiku. U osnovnoj ponudi su dve AMD FirePro D300 sa 2 GB DDR 5 operativne memorije povezane preko Crossfire sistema. Ako vam to nije dovoljno onda možete uzeti dve D500 ili dve D700 (gde svaka kartica na sebi ima 6 GB RAM-a). Podatke možete skladištit na 256 GB PCIe Flash a Apple sigurno računa da će te kupiti neki njegov “storage solution” ili ti gomilu eksternih hard diskova spakovanih u lepo dizajnirano kućište (za sada kockasto ali dajmo im vremena).

Od portova tu su 4 USB 3.0, 6 Thunderbolt koji služe za monitore, Dual Gigabit Lan kartica, HDMI port, Wi-Fi i Bluetooth 4.0. Sve ovo pokreće OS X Maverick. Takođe ukoliko želite možete priključi do tri 4K monitora na Mac Pro.

Mac-Pro-Storage

Skuplja verzija košta 3999 dolara i donosi jači procesor, Intel Xeon E5 sa 12 MB L3 cash-a i 6 jezgara. I ovde postoji mogućnost nadogradnje pa možete doplatiti za osmojezgarni procesor na 3 GHz ili onaj sa 12 jezgara koji radi na 2.7 GHz. Slično je i sa ostatkom komponenti pa osnovni paket grafike sadrži Dual AMD D500 a možete ih nadograditi na D700 i tako dalje.
U svakom slučaju Apple-u se mora odati priznanje. Kada su svi mislili da je tržište desktop računara umrlo on je ponudio atraktivan paket koji će mu sigurno doneti solidan profit. Na društvenim mrežama već besni debata o ceni, svrsishodnosti komponenata, koliko bi vas koštalo da sami sastavite ovakvu mašinu ili šta sve možete kupiti u Americi za 4K dolara. Da neko u Apple-u zna srpske poslovice sigurno bi rekao “za dobrim konjem i prašina se diže”.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?