BeagleBone Black and White

Raspberry Pi je, od trenutka kada se pojavio, postao vodeća razvojna platforma za hardverske projekte za koje Arduino (u nekoj od svojih bezbrojnih varijacija) nije dovoljno moćan. Ali Raspberry Pi je prvenstveno zamišljen kao ultra-jeftina platforma za učenje programiranja i zato ne čudi što je za kontrolu hardvera ostalo tek 8 GPIO (general purpose input/output) pinova, uz jedan UART serijski port, I2C i SPI ineterfejs. Ako vam to nije dovoljno, tu su BeagleBoard-ovi.

BeagleBone WhiteBeagleBone White

BeagleBoard je projekat kompanije Texas Instruments, koji na tržište donosi nekoliko implementacija svojih BeagleBone platformi. Prva BeagleBoard platforma je nazvana BeagleBone, koja je za 99 US$ donosila AM3358/9 Cortex-A8 ARM procesor na 720MHz, 256M RAM, GPU akcelerator, 4x UART, 8x PWM, podrška za direktno nakačen LCD ekran, 4 x PWM output, 2 x SPI, 2 x I2C, A/D konvertor, 2 x CAN bus, 4 tajmera, FTDI USB-to-serial, JTAG preko USB konekcije, 100Mbps Ethernet konekcija, i 36(!) GPIO pinova. I sve to upravljano od strane Angstrom Linux-a, koji je dolazio na MMC kartici! BeagleBone se može napajati preko USB-a ili direktno preko 5V DC konektora za napajanje. Da je u pitanju pravi hardverski kontroler pokazuje i to da ne postoje izlazi za zvuk i video, a ponajviše 2 46-portna ekspanziona slota, predviđena za dodatne pločice koje se u BeagleBoard univerzumu nazivaju ‘plaštovi’ (capes).

Po izlasku naslednika BeagleBone Black, originalni BeagleBone je dobio nadimak ‘White’ po beloj boji solder maske, a cena mu je spuštena na 89 US$.uu

product_detail_black_lgBeagleBone Black

Texas Instruments je poželeo da na tržište izbaci takmaca Raspberry Pi-u, ali da i dalje zadrži lojalnost mejkerskog društva, pa je uskoro stigao i BeagleBone Black. Ovaj single-boar-computer je nešto sličniji R-Pi-u, jer ima video i zvučni izlaz (mada u obliku odurnog micro-HDMI priključka) i cenu od 45 US$. Još uvek je to platforma za kontrolere jer i dalje ima ista dva 46-portna konektora za cape-ove, sa identičnim pinout-om i interfejsima kao i stariji ‘beli’ brat. No, hardver je značajnije pojačan sa 1GHz AM3359 ARM Cortex-A8 procesorom, 512MB DDR2 RAM, 2GB flash ROM i mikroSD karticom, HDMI izlazom za video i stereo zvuk (max. rezolucija 1280×1024 u 4:3 razmeri i 1440×900 u 16:9 razmeri), USB host i klijent portovima, 5V DC ulazom, 100Mbps Ethernet mrežom i prepoznatljivom crnom solder maskom.

Software

BeagleBone platforme standardno dolaze sa Angstrom Linux-om (Black verzija ga ima instaliranog u pomenutih 2GB flash ROM), ali na raspolaganju su i Android i Ubuntu Linux distribucija. Angstrom Linux je opremljen sa Cloud9 IDE okruženjem koje omogućava programiranje u JavaScript jeziku (ugh!), kao i odgovarajućim bibliotekama za Python (yeay!) i ostale jezike.

Svi BeagleBoard-ovi su razvijeni od javno dostupnih komponenti. Šeme i spisak materijala su dostupni na BeagleBone.org sajtu.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?