British Telecom omogućio roditeljima kontrolu sadržaja na Internetu

Interesne grupe sve više i više pokušavaju a i uspevaju da regulišu Internet. Poslednji primer je British Telecom koji je odnedavno uveo sistem koji će automatski blokirati sajtove na kojima je prikazan golotinja, droge ili nasilje koje je neprikladno za decu. BT se odlučio na ovaj potez nakon velikog pritiska raznih udruženja ali i članova britanskog parlamenta koji su zahtevali da se roditeljima omogući kontrola sadržaja kome pristupaju maloletnici.

Ovaj sistem je razvila kalifornijska kompanija Nominum u kojoj je zaposlen Paul Mockapetris čovek koji je izmislio DNS sistem. Po rečima odgovornih baza “nepodobnih” sajtova će se konstantno dopunjavati u skladu sa fluidnom prirodom Interneta.

broadband_parental_controls
Nažalost pored ove hvale vredne funkcije sistem će blokirati i sajtove koji nude upotrebu “proxy” i anonimajzera. Takođe ovaj sistem može biti iskorišćen za blokiranje sajtova na kojima se može naći torenti ili neki drugi materijal koji je pod kopirajtom. Na taj način pod plaštom brige za decu je uvedena je neka vrsta fine cenzure.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?