Da li je Telegram nova “cool” aplikacija za ćaskanje?

Nakon što je Facebook izdvojio neverovatnih 16 milijardi dolara za kupovinu WhatsApp-a, i dodatne 3 milijarde u akcijama za sve zaposlene, na Internetu se povela prilično žestoka diskusija o opravdanosti ovog poteza. Kritičari su ukazivali da je najmlađa populacija, koja je glavni korisnik WhatsApp-a, prilično kapriciozna i da ova aplikacija može da izgubi popularnost isto tako brzo kao što ju je i dobila. Ova teza je dobila na težini kada je WhatsApp, samo par dana nakon akvizicije od strane Facebook, prestao sa radom na nekoliko sati. I kao što kaže stara poslovica, dok jednome ne smrkne drugome ne svane, tako je bilo i ovaj put, pa je najveću korist od ovog incidenta imala ruska aplikacija za ćaskanje, koja je vrlo slična WhatsApp-u, pod imenom Telegram.
Nagli rast popularnosti je doveo do toga da je Telegram, u ovom trenutku, najpopularnija besplatna aplikacija na preko 46 tržišta širom sveta, a broj korisnika mu je porastao za skoro 5 miliona u jednom danu. Ova aplikacija zauzima prvo mesto na američkom App Store ispred Facebook-a, WhatsApp-a, Kik-a i ostalih.
Pa ipak bilo bi nepravedno tvrditi da je Telegram samo iskoristio probleme u radu sa WhatsApp-om, jer ova aplikacija već neko vreme ima siguran rast korisničke baze, koja je eksplodirala kada je WhatsApp prestao sa radom. Telegram je vrlo popularan na takozvanim “sporednim” tržištima, kao što je špansko, arapsko, zemlje Latinske Amerike i tako dalje.

mtproto
Telegram je zanimljiv jer je u pitanju kombinacija WhatsApp-a i Snapchat-a ali sa jakom enkripcijom i bez centralizovanog servera, pa je komunikacija između korisnika mnogo sigurnija nego kada koriste neke druge programe. Kreator Telegrama je ruski programer Nikolai Durov dok je za marketing i razvoj zadužen njegov brat Pavel, a sama aplikacija je zasnovana na MTProto sistemu komunikacije, koja omogućava razmenu poruka bez centralnog servera. Telegram je u stvari i kreiran kao neka vrsta demonstratora mogućnosti MTProto-a. Nikolai Durov kaže da je glavna namera, prilikom kodiranja Telegrama, bila da napravi aplikaciju koja će omogućiti ljudima da se dopisuju bez opasnosti od prisluškivanja od strane Ruska Obaveštajne služba (FSB). Korisnici koji to žele, mogu da aktiviraju “secure chat” gde se poruke, u enkriptovanom obliku, razmenjuju između njihovih telefona, a sigurnost veze se može proveriti poređenjem slike koje Telegram generiše, a koja služi kao sigurnosni ključ. Takođe Telegram podržava i neke opcija Snapchat-a, kao što je vreme trajanja poruke, koje može biti do dve sekunde od nekoliko nedelja. Ali glavni razlog za prvobitnu popularnost Telegrama je njegova integracija sa najvećom društvenom mrežom u Rusiji, VKontakte koja je vrlo slična Facebook-u .
Koliko kreatori MTProto veruju u njegovu sigurnost govori i činjenica da su javno obećali 200.000 dolara svakome ko uspe da probije enkripciju na Telegramu. Novčana nagrada je sa jedne strane besplatna reklama a sa druge strane neverovatan podstrek za hiljade programera da nađu kritičnu grešku i osvoje novac. Na taj način Telegram ima najbolji Q&A koji novac može da kupi. Do sada su isplatili 100 k dolara jednom programeru, koji je uspeo da otkrije grešku u sigurnosnom kodu, što dovoljno govori o kvalitetu MTProto protokola.

telegram sala
Sigurnost, jednostavnost komunikacije, kopiranje i poboljšavanje postojećih uspešnih proizvoda su doprinele uspehu Telegram-a ali braća Durov nemaju nameru da se na tome zaustave. Ukoliko to žele, programeri mogu napraviti sopstvene verzije Telegram-a i ugrade ih u aplikacija, društvene mreže i tako dalje. Takođe Telegram nije ograničen samo na mobilne platforme već postoji i klijent za desktop računare. Na sličan način je i VKontakte uspeo da osvoji tržište u Rusiji, dozvoljavajući programerima da prave svoje verzije ove društvene mreže. Telegram je inače organizovan kao neprofitna organizacija i nikada neće prikazivati reklame ili prodavati bazu korisnika. Ukoliko presuše prihodi koji sada dolaze od VKontake (tj braće Durov) Telegram će pokušati da se izdržava od donacija korisnika.
Telegram se pojavio na tržištu u pravo vreme i na najbolji način profitira od problema koje je iskusio WhatsApp. Da li će uspeti da zadrži nove korisnike i nastavi sa rastom zavisi od nekoliko desetina faktora ali analitičari se slažu da će Telegram biti ozbiljan igrač na tržištu mobilnih komunikacija.

 

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?