Da li Microsoft ima šanse na tržištu virtelnih mašina?

Microsoft je pre par godina proglasio razvoj “Cloud” tehnologije apsolutnim prioritetom i prilično novca je uloženo u prebacivanje njihovih proizvoda na “oblak“. S obzirom na veličinu giganta iz Redmonda uspeh nije izostao ali svakako ne onakav kome se Microsoft nadao. Najmanje uspeha je imao u segmentu virtuelizacije servera iako, po tvrdnjama analitičara, ima kvalitetan paket programa koji po funkcionalnosti i mogućnostima ne zaostaju za ostalim rešenjima na tržištu. Ali prodaja je slaba, sporadična i sigurno ne može da opravda količinu novca uloženu u razvoj ovih aplikacija.
Zašto Microsoft ima tako loše rezultate na ovom polju? Kao ilustracija poslužiće nam urbana legenda o tome kako u Indiji hvataju majmune. Lokalni lovci tvrde da se majmun najlakše hvata tako što se napravi kutija, unutra stavite slatkiš zatim sve to lepo zatvorite i probušite malu rupa na jednoj strani taman toliku da majmun može da provuče ruku. Kada majmun namiriše slatkiš on zavuče ruku unutra ali kada ga stegne u pesnicu ne može da izvuče šaku napolje i tako ostane zarobljen sopstvenom željom da pojede mamac.
microsoft_virtualization_products
Kako je ova priče relevantna za Microsoft i virtuelizaciju. Pa jednostavno, Microsoft traži od korisnika da plate licencu za svaki operativni sistem koji postoji na nekoj virtuelnoj mašini. To u praksi znači da ako imate 200 virtuelnih mašina pod Windows-om morate platiti i 200 licenci. Logično zar ne? Problem nastaje kada na tih 200 mašina dodate i razne softverske pakete svaki sa svojim setom licenci. Situacija je toliko komplikovana da vrlo mali broj distributera nudi MS-ove pakete korisnicima.
Drugi veliki problem je održavanje. Svaka od ovih instanci se mora posebno update-ovati, patch-ovati i podešavati što odnosi užasnu količinu vremena.
Uporedite to sa Linux alatima. S obzirom da je većina njih besplatna nemate muku oko licenciranja. Takođe implementacija patche-eva je olakšana jer možete instalirati samo komponente koje vi želite za razliku od Windows-a. Ukoliko vam ipak treba licencirani software onda je logično da koristite VMware gde je licenciranje takođe vrlo jednostavno rešeno.

microsoft virtulization server
Microsoft ne želi da se odrekne potencijalne zarade koje će ostvariti prodajemo hiljade licenci ali sa druge strane zbog neunificiranog sistema niko ne želi da se upušta u legalno-tehnički košmar koji proizilazi iz cele priče. Da li to znači da će Microsoft morati da promeni način na koji prodaje svoj softver da bi uspeo na ovom tržištu?
Analitičari se slažu da bi pojednostavljivanje celog sistema sigurno doprinelo porastu prodaje ali ističu da postoji i drugačiji pristup koji bi rešio ovaj problem, Parallels Virtuozzo.
Ovaj program omogućava nešto što odavno postoji na UNIX mašinama. Naime Virtuozzo izoluje svaki proces na mašini, dodeljuje mu poseban deo memorije, posebne datoteke i što se tiče OS on ga vidi kao jedan zaseban proces. Ali zahvaljujući Virtuozzo-u proces misli da ima na raspolaganju resurse celog servera. Jednim udarcem je rešen problem licenciranje, skalabilnost i implementacije patch-eva. Ova solucija je idealna kada rešite da ceo server radi na Hyper-V te na taj način imate Microsoft softver po celoj vertikali.

microsoft virtulization arhitektura
Zašto Microsoft ne implementira ovu mogućnost u svoj softver ili kupi konkurenciju? Pa to nas vraća na našu metaforu sa početka teksta gde majmun ne želi da pusti slatkiš iz ruke. Potencijalna zarada na licencama je toliko velika da niko u Microsoftu ne želi da je se odrekne iako je ona za sada i dalje u domenu teorije. Ostaje samo pitanje da li će gigant iz Redmonda ikada uspeti da ostvari ovaj potencijal (ili ne)?

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?