Da li ste ikada želeli da pilotirate sopstvenim džinovskim robotom?

Japan je dramatično uticao na zapadnu kulturu na nekoliko načina ali ako bi smo morali da izdvojimo jedan koji je ostavio najveći trag, onda bi to bile anime, kako stripovi tako i crtani filmovi. Gledajući ili čitajući ovaj žanr napokon shvatite koliko se Japanci razlikuju od stanovnika Evrope ili Amerike. Jedna od preovlađujućih tema u anime svetu su svako roboti, svih vrsta i oblika a najviše pažnje su izazvali Mech-ovi. Uostalom šta je loše u želji da vozite džinovskog humanoidnog robota naoružanog sa gomilom raketa, lasera i Gaus puškom ( All Hail Mad Cat II). Zato nas i nije začudila vest da je japanska kompanija pokrenula proizvodnju naoružanog Mech-a po ceni od 1.4 miliona dolara.

kuratas
Odmah da razjasnimo stvar, u pitanju je bezopasna igračka, ne ratna mašina, ali to je ne čini ništa manje impresivnom. Kuratas, kako je ima ovog Mech-a je ideja umetnika Kogoro Kurata-e, a u realizaciji mu je pomogao robotičar Wataru Yoshizaki. Sam Kurata kaže da je od malih nogu bio fasciniran anime crtanima i da je žarko želelo da jednog dana sedne u kabinu Mech-a.
“Verovao sam da će ovakvi roboti postati normalna stvar u budućnosti ali bez obzira na sav napredak u tehnici to se nije desilo”. Na kraju sam odlučio da je dosta čekanja i rešio da napravim sopstvenog robota, sa osmehom na licu kaže Kurata.
Kurata je inače kovač po profesiji i dosta vremena je proveo oblikujući metal tako da je prvi logičan korak bio da napravi model u prirodnoj veličini koji je bio baziran na seriji Armored Trooper Votoms. To je izazvalo dosta pažnje u Japanu gde je anime kultura način života. Nakon toga, sticajem okolnosti, upoznao je Wataru Yoshizkai-ja, tada studenta, i upustio se u priču sa njime. Yoshizaki je bio zainteresovan za robotiku i Kurata je vrlo brzo shvatio da su njih dvojca prirodni partneri. Razvoj prve verzije mech-a je trajao skoro tri godine i bio je obeležen mnogim problemima. Sam Kurata nije znao ništa o elektronici ili hidraulici pa je sve što ga je interesovalo morao da nauči.

Rezultat njegovog napora je bio Kuratas, mech težak 4.5 tone, visok 4 m, sa dve mehaničke ruke i 4 noge sa točkićima. Celu ovu skalameriju pokreće dizel motor koji daje struju za preko 30 električnih motora odgovornih za pomeranje ruku ili torzoa. Za koherentne pokrete Kuratas-a je zadužen V-sido softver koji je razvio Yoshizaki, koji vam omogućava da ga kontrolišete direktno iz pilotske kabine ili daljinski preko svog mobilnog telefona (iPhone 3G). Sama kabina je odlično urađena sa vrlo intuitivnim kontrolama, pa tako recimo mehaničke ruke kontrolišete pomoću Nintendo “power glove” kontrolera. Od naoružanja na raspolaganju vam je “dual Gatling gun” koji ispaljuje male plastične kuglice i lanser raketa koji ispaljuje boce sa vodom. Postoji mogućnost montiranja trokrake mehaničke ruke, štita od kevlara, bušilice za uništavanje bunkera i tako dalje.

Sam projekat je izazvao veliko interesovanje u Japanu, 2012 godine, kada je prvi put predstavljen što je preduzimljiv dvojac navelo na ideju da ovog robota ponude zainteresovanim kupcima. Njih dvojca su osnovali Suidobashi Heavy Industry i ponudili svima mogućnost da kupe ovakvog robota za 1.4 miliona dolara. Vodite računa da je ovo samo osnovna cena a ukoliko želite da montirate dodatke kao što je BB Gatling top ili Lanser raketa mora ćete platiti ekstra. Kako se svaki robot pravi ručno, na web sajtu kompanije možete u interaktivnom meniju kreirati željenu konfiguraciju Kuratas-a, pa čak možete izabrati i kožna sedišta u pilotskoj kabini. Kada je autor ovih redova završio sa sklapanjem ceh je bio 2.3 miliona dolara.

kuratas menu

Iako je bilo mnogo interesenata, za sada Suidobashi Heavy Industry nisu prodali ni jednog Kuratas-a što naravno nije sprečilo Kogoro Kurata da nastavi sa daljim usavršavanjem Mecha-a. On kaže da je razmišljao o pokretnim nogama ali da je sa tehnološkog stanovišta to veoma veliki problem, te da su točkovi mnogo elegantnije rešenje. Inače on ne vidi ovog robota kao stvarnu ratnu mašinu već kao veliku igračku čija je glavna namena da zabavi i razonodi ljudi.

kuratas2
Da je njegova logika ispravna najbolje pokazuju široki osmesi srećnika koji su imali priliku da provozaju Kuratas na javnim demonstracijama. Pa ukoliko vam negde besposleno leži oko 2 miliona dolara eto vam odlične ideje kako da ih potrošite.
kuratas3

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?