Dual boot uređaji hit na CES 2014

Ako se po CES dan poznaje onda će ovo biti godina Android-a. Možda ova kovanica nije savršena ali očigledno je da sve više i više kompanija počinje da izbacuje uređaje sa Google OS-om što se najbolje moglo videti na CES 2014.
Recimo Intel i Asus će zajednički izbaciti dual-boot hibridni tablet, Transformer Book Duet TD300, na kome će se nalaziti Windows 8.1 i Android. Ovaj križanac laptopa i tableta je tako dizajniran da se iz jednog u drugi operativni sistem prelazi jednostavnim pritiskom na dugme. Ovaj uređaj pokreće Intel i7 procesor sa Intel HD grafikom a koliko značaj ima za najvećeg proizvođača čipova na svetu, dovoljno govori činjenica da ga je na CES-u predstavio lično Brian Krzanich, CEO Intel-a. On je rekao da će ovaj model zadovoljiti sve potrebe korisnika bez obzira koju platformu koriste.
Logično i AMD vidi sebe na ovom polju pa je on na CES predstavio sopstveni tablet u saradnji sa Bluestacks-om. Naime, ova kompanija se specijalizovala za kreiranje virtuelnih okruženja na Windows OS-u, gde mogu da rade vaše omiljene aplikacija sa mobilnih platformi. Počeli su prvo sa iOS programima a vrlo brzo su dodali podršku za Android aplikacije.
AMD-ov tablet, koga pokreće četvrta generacija AMD APU-u, na sebi ima Windows 8.1 a svi Android programi se izvršavaju unutar BlueStack prozora. Android aplikacije mogu da koriste Windows fajlove, rade u “full-screen” modu i razmenjuju podatke sa drugim programima, što dramatično povećava upotrebljivost ovog uređaja.

amd_bluestacks_android_win8
Razlog za ovaj”zaokret” treba tražiti u činjenici da su Chromeboook-ovi u 2013 zabeležili veliki skok u prodaji, te da se svi hardverski proizvođači okreću ka ovoj novoj niši. Koliko je tržište dual-OS veliko to se u ovom trenutku ne može znati, ali sigurno ima potencijala. Nama se iskreno više sviđa AMD-ova ideja jer je jednostavnija za korišćenje. Najviše razloga za zabrinutost ima Microsoft jer Google lagano počinje da zauzima tržište koje je do sada bila rezervisano za Windows operativni sistem.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?