Enlightenment DR 0.18.0 dostupan za download

Alternativno desktop okruženje Enlightenment je dobilo svoju novu inkarnaciju, Enlightenment DR 0.18.0.

Razvoj prethodne verzije, E 0.17 je trajao punih 12 godina, pa je očekivano da će se nova verzija Enlightenment okruženja pojaviti negde oko datuma prijema Srbije u punopravno članstvo EU (2024-2025). No, izgleda da su Karsten Hajcler (Carsten Heitzler, a.k.a Rasterman) i ekipa ubacili u višu brzinu i aktivirali nitro punjenje, pa je nova verzija izašla posle jedne godine razvoja.

Najveća novost je da je kompozitor sada obavezan deo jezgra (u E17 je bio opcion). Ovo je, za uzvrat, dovelo do toga da je Enlightenment E18 dobio podršku za Wayland grafički podsistem koji je jedan od pretendenata za poziciju koju je do sada čvrsto držao X11. Ostale novosti uključuju: music-control za kontrolu muzike, bluez4 za kontrolu Bluetooth uređaja, appmenu za kontrolu DBus aplikacionih menija, conf_comp za podešavanje kompozitora, bolju integraciju u systemd i unapređenja fajl menadžera

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?