Erdogan-ova zabrana Twitter-a neuspešna

Stara garda političara je odrasla uz klasične (masovne) medije, i ne razume baš najbolje kako funkcioniše Internet. Ovo se najbolje vidi iz njihovog pristupa kada pokušaju da zabrane širenje nekih informacija ili pristup određenim servisima.
Pravi primer možete videti ovih dana u Turskoj, gde je premijer Tayyip Erdogan objavio rat društvenim mrežama, i zakleo se da će ukinuti YouTube i Twitter ako bude pobedio na izborima, koji treba da se održe 30. marta. Razlog za ovaj drastičan potez leži u nemogućnosti Erdogan-ove vlade da filtrira sadržaj na društvenim mrežama koje su u poslednjih nekoliko nedelja preplavili dokazi o njegovoj umešanosti u korupcionaške skandale, koji već neko vreme ozbiljno potresaju Tursku. Posebno su bili aktivini korisnici Twitter-a, koji je upravo zbog toga postao trn u oku sadašnjoj vladajućoj garnituri. U želji da minimizuje uticaj ove društvene mreže pred izbore, Erdroganova vlada je naložila svim turskim provajderima da svojim korisnicima onemoguće pristup Twitter-u, što su oni i uradili. Kao i svaka zabrana vezana za Internet, i ova je bila vrlo kratkog daha. Samo par sati nakon blokade, Twitter je bukvalno eksplodirao od količine saobraćaja iz Turske, jer su korisnici vrlo brzo našli način da zaobiđu ovu zabranu.
Internet provajderi su prvo blokirali Twitter preko web adrese što su korisnici veoma lako zaobišli preko Google Domain Name System adresa tako što upisivali u svoje browsere 8.8.8.8 i 8.8.4.4 i onda direktno preko IP adrese dolazili do sajta. Iako su ISP ubrzo blokirali i ovaj način, to im nije puno pomoglo, jer su ljudi počeli da koriste Tor, VPN mreže i razne softverske anonymizer-e za nalaženje Twitter-a. Jedna od takvih aplikacija, HotSpot Shield, je skinuta 270.000 puta za 12 sati, iako je do tada imala 10.000 download-a sa mreže, dnevno. Čak je i sam Twitter objavio telefonski broj preko koga je moguće tweet-ovati slanjem običnog SMS-a.
Turkey Twitter satira
Koliko je zabrana bila efektivna najbolje govori podatak da je broj tweet-ova iz Turske porastao za 138 %, u odnosu na period pre zabrane pristupa. Naravno, poruke su obilovale velikim brojem šaljivih ili satiričnih objava u kojima se ismeva Erdogan-ov pokušaj da se ućutkaju kritičari na Twitter-u.
Ova mera je izazvala toliku količinu negativnih reakcija, da se i Turski predsednik Abdullah Gul oglasio, ni manje ni više nego preko svog Twitter naloga, i rekao da je ova vrste cenzure neprihvatljiva.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?