Facebook kupio WhatsApp za 16 milijardi dolara

Koji pridev najbolje ide uz vest da je Facebook kupio WhatsApp za 16 milijardi dolara? DA, nije greška u tekstu ili prevodu, šesnaest milijardi dolara će Facebook platiti za instant messinger koji je praktično besplatan i u ovom trenutku ne zarađuje ni dolara. Poređenja radi Microsoft je kupio kompletnu Nokia-u (tj deo koji se bavio izradom i projektovanjem telefona) za samo 7,5 milijardi dolara.
Ova informacija je postala poznata kada je u sredu Facebook predao svoj izveštaj “US Securities and Exchange” koja je zadužena za kontrolisanje berzanskog poslovanja. U njemu su navedeni i finansijski detalji ugovora, te će Facebook isplatiti 4 milijarde dolara u novcu, dok će ostatak biti u akcijama. Pored toga Facebook se obavezao da će isplatiti još 3 milijarde, u deonicama, direktno zaposlenima u WhatsApp-u u toku sledeće 4 godine.
Ako ne pratite dešavanja vezana za društvene mreže, sigurno će te se zapitati šta je razlog za ovakvu kupovinu i da li kompanija od 50 ljudi stvarno vredi toliki novac. Ono što morate da shvatite je da Facebook živi od korisnika i što ih više ima to je priliv novca od reklama veći. Na žalost Mark Zuckerberg-a i ekipe “fejs” više nije popularan prema mladima koji su se okrenuli novom ludilu, instant messinger-ima kao što su Snapchat i WhatsApp. Ovaj poslednji je u protekloj godini postao neverovatno popularan, pa sada ima preko 400 miliona aktivnih korisnika. Zato razlog za kupovinu i nije neka tajna, što priznaje i sam Zuckerbergu pisanoj izjavi povodom ove kupovine. WhatsApp će uskoro povezivati milijardu ljudi, a takvi servisi su neverovatno vredni za Facebook.
Korisnicima se takođe obratio i CEO WhatsApp Jan Koum koji je poručio da nema razloga za brigu, te da kupovina od strane Facebook-a neće promeniti način na koji oni posluju. On je posebno istakao da ni sada ni ubuduće neće biti reklama unutar programa koji bi ometali međusobnu komunikaciju.
Ova kupovina treba da bude odobrena od strane američkih regulatornih tela a u slučaju da se to ne desi do 19. avgusta 2014. godine dogovor se smatra nevažećim a Facebook mora da isplati WhatsApp-u 1 milijardu dolara u novcu i 1 milijardu dolara u svojim deonicama.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?