Formiran konzorcijum kineskih IT firmi koje će pružati podršku za XP korisnike

Microsoft će uskoro prestati sa pružanjem podrške za svoj vremešni Windows XP nakon celih 12 godina. Windows XP je nastao spajanjem 95/98 i NT/2000 i bio je jedan od najuspešnijih operativnih sistema koje je Microsoft ikada izbacio na tržište. Zahvaljujući popularnosti, ceni i maloj količini računarskih resursa koje zahteva, ovaj operativni sistem je i dalje popularan u zemljama trećeg sveta. Jedna od zemlja gde je Windows XP na većini računara je i Kina, pa je Microsoft-ova odluka da prekine sa podrškom za ovaj OS primljena sa prilično gunđanja. Kineska vlada je uputila zvaničan dopis gigantu iz Redmonda u kome je zahtevala da nastavi sa bar nekim vidom podrške za XP, ako ne želi eksploziju piratizovanog softvera, jer kinezi ne mogu sebi da priušte legalne, i skupe, kopije Windows 7 ili 8. Kao rezultat ovih pregovora Microsoft je objavio da će nastaviti sa redovnim osvežavanjem anti-malaware softvera sve do 14. jula 2015. godina, kada će prestati svaka podrška za XP.
Ovaj potez je više manje simboličan gest, koji treba da pokaže spremnost Microsofta na saradnju po ovom pitanju, ali i dalje ostaje suštinski problem prave podrške za operativni sistem koji pokreće preko 50 % računara u Kini.
Uvidevši da Microsoft nema nameru da popusti po pitanju podrške za XP, nekoliko velikih kineskih firmi je formiralo konzorcijum čiji je glavni cilj podrška svim korisnicima koji poseduju Windows XP.

Telekomunikacioni gigant Tencent, internet pretraživač Sogou, softverska kompanija Kingsoft kao i još nekoliko drugih manjih firmi će korisnicima Windows XP omogućiti sistemske i sigurnosne zakrpe u naredne tri do pet godina. Za sada ne postoje informacije šta će sve ovaj konzorcijum ponuditi korisnicima ali se zna da će početi sa radom pre 8. Aprila, kada je najavljen prestanak podrške za XP.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

1 komentara

Uključi se u diskusiju
  1. Pingback: "Smrt" XP podstakla prodaju klasičnih PC računara | Tehnološki magazin za poslovne korisnike 10.04.2014.

    […] sistem. Ovaj prodajni bum najbolje je iskoristio Lenovo, što je i logično kada znamo koliko kineskih računara još uvek radi pod XP-om, a za njime slede HP, Dell, Acer i Asus. I pored ovog malog pomaka, niko ne […]

Imaš komentar?