Google balon obišao zemljinu kuglu!

Iako se stanovnicima razvijenih zemlja čini da je Internet nešto što je uvek dostupno, kao struja recimo ili tekuća voda, veliki deo stanovnika zemljine kugle ne može da se poveže na Net, kada to poželi, pre svega zbog nedostatka infrastrukture.
U poslednjih nekoliko godina pojavila su se dva plana, kako da se ovim zabačenim krajevima omogući pristup Internetu. Jedan, koji podržava Google, uključuje pozicioniranje hiljade balona, koji će na sebi nositi Wi-Fi primopredajnike, a drugi, koji gura Facebook, umesto balona predlaže armiju dronova, sa istom funkcijom. I dok je Facebookova ideja još u začetku, Google je prilično daleko odmakao u realizaciji ovog projekta, sa kodnim imenom „Project Loon“ (skraćeno od „balloon“ ali može da znači i lujka na engleskom prim. au.)
U zvaničnom saopštenju, preko Google+ naravno, članovi „Project Loon“ su saopštili da je njihov balon za 22 dana obišao celu zemljinu kuglu, te da je započeo sa drugim krugom. Cela putanja je detaljno dokumentovana, pa je balon prešao ceo Pacifik, zatim skrenuo ka Čileu i Argentini i nastavio prema Novom Zelandu i Australiji. Između Južne Amerike i Australije postoje jaki vetrovi koju duvaju u stratosferi u pravcu zapad-istok, pa ih je tim iskoristio kao neku vrsta autoputa, da bi na taj način balon brže prešao okean.
Sam balon je opremljen vrlo efikasnom pumpom pomoću koje može da vrlo brzo menja visinu i na taj način hvata povoljne vetrove ili izbegava atmosferske prilike koje mu ne odgovaraju. U postu takođe stoji da tim sada ima veliki broja podataka, do kojih su došli prateći telemetriju i senzore, koji će im omogućiti da naprave preciznije modele vezane za atmosferske prilike i na taj način isplaniraju optimalne putanje za buduću flotu balona.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?