Google potrošio 2.35 milijardi dolara na Cloud infrastrukturu

Sve te slike, video klipovi, e-mail poruke i dokumenta koje pohranjujemo na Internet, moraju negde da se fizički smeste. Mada korisnici ne razmišljaju o takvim trivijalnostima ovo je vrlo ozbiljna stvar za kompanije, kao što su Google, Microsoft, Amazon (i druge manje provajdere), jer je ulaganje u data centre, jedan od najvećih troškova u Cloud biznisu.
U kvartalnom izveštaju, koji je Google objavio juče, stoji da je ova firma uložila u izgradnju novih data centara 2.35 milijardi dolara, samo u prva tri meseca 2014 godine. Glavni deo sredstava je potrošen na kupovinu opreme i iznajmljivanje ili kupovinu lokacija, gde će farme servera biti smeštene. Radi poređena, Google je potrošio istu količinu novca 2008. ali na godišnjem nivou, pa vam ova informacija jasno govori koliko je Google porastao.
Jedan od problema, sa kojima se ova kompanija suočava, je neprestani priliv najrazličitijih podataka, gde korisnički fajlovi zauzimaju tek delić prostora. Recimo Google Street View generiše petabajte svakog dana, a da ne pričamo o konstantom indeksiranju web-stranica ili sofisticiranim algoritmima, koji se graniče sa veštačkom inteligencijom, za pretraživanje podataka(data mining).
U 2013 godini Google je na kupovinu opreme i zakup prostora potrošio 7.35 milijardi dolara, pa stručnjaci pretpostavljaju, na osnovu prvog kvartala, da će celokupna ulaganja u 2014. premašiti 10 milijardi. Google je u ovom kvartalu potrošio više i od svoje direktne konkurencije, jer je Microsoft uložio 1.7 milijardi dolara, a Amazon samo 800 miliona dolara u ove svrhe.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?