Google prodaje Motorola Mobility Lenovu

Interesantna vest da Google prodaje Motorola Mobility kineskoj firmi Lenovo našla je mesto u svim medijima, kako onim koji se bave IT-jem, tako i onim više ‘mainstream’ i onim koji se prevashodno bave ekonomskim temama. Razlog? Google je tek pre godinu i nešto kupio posrnulu Motorolu (tj. njen najveći deo) a već ima nameru da se iste odrekne. Još veći razlog su sume: 12,5 milijardi dolara je Google platio Motorolu, prodaje je za 2,91 milijardu. Kad se povuče crta, euklidska matematika nam govori da je gubitak 9,59 milijardi dolara! Ovako su komentarisali mnogi mediji, ali, kao što onaj ljigavi Sekretar za nacionalnu bezbednost US reče u filmu ‘Independence Day’: “Excuse me, Mr. President… this is not entirely accurate!”

google logo

Poznato je da Google upošljava gomilu finansijskih stručnjaka koji su među najboljima u svetu kada je u pitanju smanjenje i zaobilaženje poreza. Ti ljudi su sasvim legalno uspeli da ‘srede’ da Google plati samo 1 milion dolara poreza na dobit od 1 milijarde u Velikoj Britaniji! To je zato što oni i ne koriste euklidsku matematiku. Naše kolege iz The Register-a su pokušale da razjasne ove okultne varijante finansijske matematike ovako:

  • Google je pre prodaje Motorola Mobility-ja (dela Motorole koji se bavi mobilnom telefonijom) prethodno prodao Motorola Home (deo koji se bavi set-top boksovima i kablovskim mrežama) za 2.6 milijardi firmi Arris. Dakle, gubitak nije 9.6 nego 7 milijardi.
  • Google je US firma koja je kupila drugu US firmu (Motorola) koja je bila u gubicima: za to je, po zakonu, dobila odgovarajuće povlastice u obliku smanjenja poreza na dobit sve dok kupljeni deo firme posluje sa gubitkom. Motorola Mobility je poslovala pod Google-om i izbacila Moto X i Moto G telefone i to je uradila sa gubitkom. Ovo je izgleda donelo Google-u olakšice od oko 700 miliona USD u narednih 8 godina plus 1 milijardu dolara odmah. Sve u svemu 6,5 milijardi, što gubitak spušta na oko 500 miliona. Slažemo se svi da u narednih 6 godina Google, ako prođe ova prodaja, neće biti vlasnik ‘gubitaške’ Motorole, ali je vrlo moguće da će mu ostati poreske olakšice (vidi: gomila finansijskih stručnjaka koji su najbolji u svetu kada je u ptanju smanjenje i zaobilaženje poreza). Takođe, Lenovo nije US kompanija pa ove olakšice za nju ne važe.
  • Motorola je u trenutku prodaje imala oko 3 milijardi keša, što će Google vrlo verovatno zadržati za sebe, te je ovde već prikazan dobitak od 2,5 milijardi dolara.

Android-Microsoft-Motorola

Inače, čitavo vreme pregovaranja između  Motorole i Googlea se govorilo o tome da se Google u stvari nameračio na 75.000 patenata u vlasništvu Motorole i da ga ostalo ne interesuje. Android je često bio na udaru Microsofta, Applea i ostalih koji su zahtevali da firme mobilne telefonije koje koriste Android plaćaju njima nadoknade za licenciranje patenata koje Android koristi. Microsoft je jedno vreme (a možda i sada) više prihoda imao od prikupljanja danka od prodatih Android telefona drugih kompanija nego od svog WindowsPhone OS-a i Nokie. Google je kupovinom Motorole stekao brojne kvalitetne patente jer je Motorola u stvari i začela čitavu priču oko mobilnih telefona. Sada će Android jedno vreme biti siguran (pretpostavka je da u sklopu prodaje Motorola Mobility Lenovu neće biti većine patenata koje Google zadržava za sebe).

Dakle, čak i da su sume uštede koje su ovde iznete znatno preterane, Google će biti u plusu jer će prividan gubitak od kupovine/prodaje Motorole nadoknaditi profitom od Androida i zaštiitom njegovog ekosistema. Prisetimo se samo da je RockStar konzorcijum (Microsoft, Apple, Sony, Ericsson i Blackberry) platio 4,5 milijarde za 4000 patenata Nortela. A Nortel nije izmislio mobilnu telefoniju – Motorola jeste

 

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?