Grad Minhen uspešno prešao na open-source softver

Jedan od najpoznatijih projekata prelaska na Linux je završen uspehom. Reč je o čuvenoj odluci uprave grada Minhena iz 2003 godine kada su rešili da se koriste samo open-source softver gde god je to moguće. Taj potez je izazvao oprečne reakcije. Sa jedne strane iz Microsoft-a su stigla uveravanja da će ovaj potez na kraju ispasti skuplji, dok su pobornici Linux-a aplaudirali odluci i računali koliko će novca grad Minhen uštedeti.

Nedavno je Minhen predstavio izveštaj u kome se tvrdi da je prelazak na open-source softver uspešno završen a to je potkrepio i brojkama pa tako 15 000 korisnika radi na Openoffice i WollMux a isto toliko koristi Thunderbird i Firefox. Takođe 14 000 korisnika radi na LiMux klijentu. LiMux je Linux klijent specijalno prilagođen potrebama grada Minhena. Detaljnu PDF prezentaciju možete skinuti sa ove adrese.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

2 komentara

Uključi se u diskusiju
 1. Svetislav Datum: 25/02/2014

  Ovo nasi politicari nisu culi. Bolje dati 27-28 miliona Bilu, nego zaposliti svoje mlade, talentovane, programere. Dati im posao, i da pare ostanu kod nas.

  • Emilijan Datum: 27/02/2014

   Ja se radujem ovome ako srbija bude morala da uvede open source sisteme jer sam ja jedan od starih korisnika i podrzavam potpuni rad u tome jer “Blu Gejcu ” stalo samo do novca a bezbednost je ispod nule zato sam uz sve ljude koji se bave ovakvim operativnim sistemima ja ih administriram vec 14 godina i radim mreze u njima nikad nisam imao nikavih problema dok sam resavao i neresive probleme na wiows operativnim sistemima
   UZ VAS SAM UVEK !!!!

Imaš komentar?