Imenovan stečajni upravnik za MtGox

Propast MtGoxa, sajta za čuvanje i razmenu bitcoina, je ozbiljno poljuljala poverenje zajednice u ovu kriptovalutu i njegovu sigurnost. Isprava je Mark Karpales, C.E.O MtGox, tvrdio da je reč o tehničkom problemu, zatim o hakerskom napadu, da bi nakon tri nedelje priznao da je njegova kompanija izgubila preko 850.000 bitcoina, koji su po tadašnjem kursu vredeli preko milijardu dolara. Iako je Mark Karpales pokušao da okrivi hakere za ovaj problem, vrlo brzo su na površinu isplivale informacije o aljkavom vođstvu kompanije i problematičnom knjigovodstvu. Takođe javili su se stručnjaci koji su istakli da MtGox nikako nije mogao da izgubi toliku količinu sredstava, usled “transaction malleability” greške.
Pošto je MtGox na svojim računima imao solidnu količinu sredstava, Karpales pokušao da dobije zaštitu od poverilaca kod japanskog suda, i proglasi privremeni bankrot, tokom kojeg bi mogao da rekonstruiše firmu i onda nastavi sa poslovanjem.
To se nije svidelo mnogobrojnim korisnicima, koji su ostali bez sredstava, pa je u poslednjih mesec dana pokrenuto nekoliko desetina privatnih tužbi, a sam Karpales je dobio poziv od američkih regulatornih tela (US Department of Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network) da dođe u Ameriku i objasni poslovanje svoje kompanije.
Izgleda da je cela ova priča, neslavno, završena jer je japanski sud, 16. aprila, imenovao privremenog administratora (stečajnog upravnika), koji bi trebalo da popiše imovinu i pokuša da bar deo novca vrati mnogobrojnim dužnicima.
Izjavu stečajnog upravnika o prihvatanju posla, Nobuaki Kobayashi, kao i izvinjenje samog Karpalesa možete naći na MtGox web sajtu.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?