Kako izgleda let u svemir, iz prespektive rakete?

Pre nepunih 60 (53, da budemo precizni) godina jedan čovek je prvi put napustio atmosferu svoje planete, i na taj način označio novo doba civlizacije. Bez obzira na vreme koje je proteklo, rakete i put u svemir ne prestaju da nas fasciniraju. Gledati kako se ogromna raketa, lagano odlepljuje od površine Zemlje, prkoseći neumitnoj gravitaciji, uvek je inspirativan prizor.

Na Netu postoji veliki broj snimaka, gde možete videti ceo proces lansiranja raketa, ali video koji je nedavno objavila Evropska svemirska agencija je prilično izuzetan. Naime oni su na telo rakete Souyz, koja je u svemir odnela specijalizovani meteorološki satelit Sentinel-1A, zakačili dve kamere koje su snimale tokom celog leta, od lansiranja pa sve do postizanja orbite. Ovaj satelit je opremljen naprednim radarom, koji bi trebalo da bude upotrebljen za nadzor vremenskih prilika ili prikupljanje vitlanih informacija u slučaju neke elementarne nepogode (poplave, zemljotres, cunami) ili nesreća za koju je odgovoran čovek (izlivanje nafte iz tankera, na primer).

Sentinel-1A je prvi deo budućeg sistema Copernicus, a u sledećih nekoliko godina treba da bude lansirano još 5 satelita. Sentiel-2 će biti zadužen za slanje visokokvalitetnih fotografija, Sentinel-3 će davati informacije o okeanima i kopnenim masama, Sentinel 4 i 5 će istraživati sastav zemljine atmosfere, dok će šesti satelit meriti nivo svetskih okeana.

VS07 Soyuz  / Sentinel-1A

 

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?