McAfee vs Google

Poznati IT preduzetnici su većinom dosadni ljudi. Dobar deo njih je orijentisan ka poslu i familiji a retki su oni sa porocima kao što su kocka, droga ili žene. U ovu poslednju grupu spada John McAfee, najpoznatiji po anti-virus programu koji je dugo vremena nosio njegovo ime. Poslednji veliki incident, vezan za McAfee, je bio tokom 2012 godine kada ga je policija jedne male srednje-američke države tražila zbog informacija vezanih za ubistvo njegovog prvog komšije. McAfee je uspeo da izbegne hapšenje i pobegne u Gvatemalu, gde je na kraju završio u zatvoru zbog ilegalnog prelaska granice. Da ga ne bi izručili nazad u Belize, po sopstvenom priznaju, iscenirao je srčani udar i na kraju je uspeo u tome da ga deportuju u Ameriku. McAffe je uvek bio veoma kontraverzna ličnost bilo da su u pitanju njegovi poslovni potezi ili lični život a često je umeo da oplete po korporativnom establišmentu Amerike.
Ugrožavanje privatnosti korisnika je već neko vreme jedna od najbitnijih tema u IT, a sada se u celu priču uključi i John McAfee. On već neko vreme javno kritikuje Google i način na koji se instaliraju aplikacije na Android telefonima. Po njegovom mišljenju, a u tome nije usamljen, programi prilikom instalacije traže nepotrebno veliki broj dozvola i na taj način direktno ugrožavaju privatnost korisnika, koji ne zna šta sve radi aplikacija u pozadini ili kome šalje informacije. On smatra, kada bi korisnici znali šta se dešava u pozadini, da bi mnogo više pažnje obratili koje programe instaliraju na svoje mobilne uređaje.
Zato će McAfee 1. marta na tržište lansirati novi proizvod pod nazivom Cognizant, koji će raditi na nivou kernel-a i preko koga će korisnici imati uvid u ponašanje svih programa koji su instalirani na njihovom telefonu. Ukoliko vas interesuje kako ovaj program radi ili jednostavno želite da popričate sa jednim od začetnika IT industrije, možete to uraditi 14. februara kada je zakazan live chat na ovoj adresi ali vodite računa da se prvo morate prijaviti preko ovog linka.
Cognizant nije jedini proizvod koji bi McAfee uskoro trebalo da ponudi korisnicima koji su zabrinuti za svoju privatnost. D-Central je inovativni ruter koji bi trebalo da košta manje od 100 $ i da omogući korišćenje decentralizovane komunikacije, tj. privatnih mreža. Dobar deo javnosti smatra da je ovakav gadget nemoguće napraviti, bar ne po toj ceni, pa nam ostaje da vidimo da li će McAfee uspeti da ispuni svoje obećanje.

Cognizant-by-John-McAfee

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?