Microsoft spustio cene smeštanja podataka na Azure-u

Rat cenama između tri najveća provajdera cloud usluga traje već neko vreme. Amazon, Microsoft i Google se konstantno takmiče ko će ponuditi povoljnije uslove svojim korisnicima. Ovaj način poslovanja se prilično razlikuje od poslovanja u “starim dobrim danima” kada su IT kompanija većinom držale osnovnu cenu svojih proizvoda a pokušavale da privuku nove korisnike dodatnim mogućnostima. Ovo je i logična stvar jer se nekada prodavao proizvod a sada usluga i IT kompanija se više isplati da neko koristi njihovu uslugu, čak i po nižoj cenu nego da imaju prazne kapacitete.
Microsoft je sa najnovijim kresanjem cena izjednačio svoju ponudu sa Amazon-om a u nekim segmentima ga je i pretekao. Naime gigant iz Redmonda će naplaćivati 0.095 dolara po gigabajtu za prvi terabajt podataka smeštenih na Azure, a toliko bi ste platili i Amazon-u ako bi uskladištili podatke u njihovom data centru koji je smešten u Virdžiniji (USA). Ali Microsoft je otišao korak i najavio da će ova usluga imati istu cenu bez obzira koji data centar izaberete. U isto vreme Amazon naplaćuje 0.130 dolara smeštanje ove količine podataka u svom Sao Paolo centru, pa upravo ova činjenica može okrenuti korisnike ka Azure cloud-u. Analitičari predviđaju da će i Google uskoro smanjiti sopstvene cene ne bili zadržao konkurentnost u odnosu na svoje rivale.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

1 komentara

Uključi se u diskusiju
  1. Pingback: 1TB na Google Drive-u za 9,99$ | Tehnološki magazin za poslovne korisnike 14.03.2014.

    […] cloud provajder su se odavno upustili u rat cenama a sada se bitka prenosi sa enterprise sektora na male korisnike. Google je danas najavio nove cene […]

Imaš komentar?