Microsoft zabaležio odlične rezultate u poslednjem kvartalu 2013 godine

Iako Microsoft kaska na nekim poljima to nikako ne znači da je gigant iz Redmonda ispao iz trke. To je pokazao i finansijski izveštaj za poslednji kvartal 2013, objavljen prošlog četvrtka, koji je bio mnogo bolji nego što su to analitičari predviđali. Ova vest se odmah odrazila na deonice kompanije, pa su akcije Microsofta porasle za 14%. Rastu profita najviše je doprinela nova konzola Xbox One, koja je prodata u preko 3.9 miliona primeraka. Ono što je zanimljivo reći, da dobar deo profita za Sony i Microsoft (po nekima i više od trećine) u ovom trenutku generišu igračke konzole, bilo stare ili nove generacije.
Još jedan uspešan proizvod je bio tablet Surface, koji je imao katastrofalan start prošle godine, kada je napravio gubitak od skoro 1 milijardu dolara. Sada je situacija dramatično drugačija, jer je Surface ostvario prihod od 900 miliona dolara u poslednjem kvartalu 2013 godine, što je odličan rezultat.
Napredovanje mobilnog tržišta i dalje utiče na pad prodaje desktop mašina a samim tim i Windows softvera. Iako je prodaja Windows 7 i 8 pala za 20 posto kada su u pitanju krajnji korisnici, pad prihoda je bio samo 3 %. Glavni razlog za to je rast prodaje licenciranog softvera za 12 %, šta znači da je Microsoft i dalje jak na ovom tržištu.
Sve u svemu Microsoft je zabeležio rast prihoda od 14 % u odnosu na isti kvartal 2012 godine i zaradio 24.5 milijardi dolara. To je dovelo do rasta profita od 3% ili 6.6 milijardi dolara. Ovo su odlični rezultati i trebalo bi malo da ublaže nervozu zbog skorog odlaska Steve Ballmer. Očekuje se da će Microsoft u sledećih mesec ili dva objaviti ko će ga naslediti na poziciji CEO-a

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?