Mozilla ostvarila duplo veći profit u 2012. godini

Mozilla je nedavno objavila svoj godišnji izveštaj i izgleda da fondacija stoji odlično. U odnosu na prethodnu fiskalnu godinu 2012 je završena sa duplo većim profitom nego 2011. Ono što baca mrlju na ovu vest je da je najveći deo prihoda došao od Google kroz tantijeme od korisničkih pretraga. Naime Firefox ima poseban deo za pretragu, koji je integrisan u browser i svaki put kada ga korisnik iskoristi Mozilla dobije svoj deo prihoda od izabranog sajta.  Trenutno je korisnicima na raspolaganju nekoliko različitih search engine( Google, Yahoo, Amazon, Bing, eBay…) ali po prikazanim prihodima očigledno je da ljudi najaviše veruju/koriste Google.

Razlog za zabrinutost leži pre svega u činjenici da je Google Chrome direktni suparnik Mozilla Firefox a njegov tržišni udeo sve više raste. Pogotovu je veliki proboj ostvaren na lukrativnom mobilnom tržištu koje je sada dobilo na važnosti. Ovde Firefox zauzima samo 0,1 % dok Chrome koristi preko 30 % korisnika.  U želji da zauzme značajniju poziciju na mobilnom tržištu Mozilla je lansirala Firefox OS ali dosta analitičara sumnja da će uspeti da preotme tron od Androida.

Činjenica da je Mozilla fondacija joj je više pomogla nego odmogla jer veliki deo prihoda odlazi u razvoj softvera a mnogo manji na plate što se vidi i u finansijskom izveštaju.  Google za sada ne pokazuje nikakvu želju da raskine ugovor ali analitičari upozoravaju da Mozilla trebala da nađe još neki izvor prihoda, jer ovakva zavisnost može biti opasna na duže staze.  

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

1 komentara

Uključi se u diskusiju
  1. Pingback: Nova Mozilla inicijativa | Tehnološki magazin za poslovne korisnike 14.02.2014.

    […] prošle godine pisali smo o tome kako Mozilla ostvarila značajan skok profita u 2012 godini. Jedina stvar koje je bacila senku na […]

Imaš komentar?