Na pomolu standardizacija punjača za laptopove!

Izgleda da je doba kada smo nosili 5 različitih punjača konačno iza nas. International Electrotechnical Commission (IEC) je nedavno predstavila planove za univerzalni punjač za mobilne računare. IEC želi na ovaj način da smanji količinu elektronskog otpada koji je u drastičnom porastu. Specifikacija pod nazivom IEC Technical Specification 62700 će biti objavljene tek sledeće godine i trebale bi da donesu unifikaciju svih laptop punjača.

Pored zadovoljnih korisnika i manje otpada ova unifikacija bi donela i poboljšanu sigurnost korišćenja kao i manje troškove poslovanja. Nažalost postavlja se pitanje svrsishodnosti cele akcije ukoliko se u nju ne uključe i vodeća imena kao što je recimo Apple.

Naime pre nekoliko godina je započet proces standardizacija punjača za mobilne telefone koji je imao parcijalni uspeh jer mu se Apple nikada nije pridružio. Ipak IEC je zaključio da je ovaj projekat prihvatio dovoljno veliki broj kompanija i da se to pozitivno odrazilo na smanjenje e-otpada.
Mi sumnjamo da će se Apple tako lako odreći sopstvenog dizajna punjača u čiji je razvoj i promociju uloženo prilično sredstava.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

3 komentara

Uključi se u diskusiju
  1. Ivan Minic Datum: 20/12/2013

    Standardizacija je super, ali po obicaju nece svi biti deo price. Apple ce svakako biti po strani zbog magsafe tehnologije, a ne sumnjam da ce se jos neko naci pametan :)

  2. Veselin Mijušković Datum: 23/12/2013

    EU je u procesu donošenja obavezujuće direktive koja propisuje ‘standardni’ punjač za mobilne uređaje. Država-članica će morati da pretoči ovu direktivu u zakon do kraja 2016, a proizvođači imaju posle toga još godinu dana da se prilagode zakonu. Dakle, od 2017. bi trebalo da ‘standardizovani’ punjač bude obavezan za sve proizvođače. Apple će morati da se prilagodi ili leti sa EU tržišta…

  3. sasa Datum: 10/03/2014

    kao i uvek amerima nije bitno sto zagadise celu planetu…

Imaš komentar?