Određene verzije softvera za rudarenje Primecoin-a zaražene opasnim malware-om

“Bitcoin mania” je dovela do eksplozije kriptovaluta. Već sada se na tržištu možete naći nekoliko različitih virtuelnih moneta koje su zasnovane na sličnim principima kao Bitcoin. Jedan od razloga za njihovu popularnost je mogućnost “rudarenja”, koji se sastoji iz rešavanje nekog izuzetno teškog matematičkog zadatka. Ukoliko korisnik, tj računar, uspe da reši problem onda će vlasnik postati bogatiji za određenu količinu te kriptovlaute.
Ono što je bitno napomenuti da kako raste količina virtuelne monete u opticaju tako logički zadaci postaju sve teži, a samim tim i “rudarenja” traje sve duže a potencijalni profit je sve manji. I baš kao što su nekada tragači za zlatom prelazili na sledeći potok kada isuše rudnu žilu, tako i njihove moderne verzije sada prelaze na nove kriptovalute ne bili se obogatili preko noći, ukoliko iste postanu popularne.
Panda Security je nedavno objavila da su detektovali vrlo opasan malware u nekoliko programa za rudarenje PrimeCoin-a koji se mogu naći na nekim kineskim sajtovima. Po startovanju programa, malware će pokušati da pogodi korisničku lozinku pomoću velikog broja pokušaja i na taj način dobije adminstrativne privilegije. Ovaj način hakovanja (brute force) karakteriše veliko zauzeće CPU, ali korisnicima to većinom nije sumnjivo jer je za rešavanje matematičkih jednačina potrebna prilično velika snaga procesora.

primecoin malware

Ovaj malware je posebno nezgodan, jer čim dobije privilegije nastavlja da se širi dalje i pri tome onemogućava sve antivirusne programe na koje naiđe. Takođe haker može i da preuzme žrtvin računar jer malware instalira SQL server u neke od najbitnijih programa za rad računara (cmd.exe, svchost.exe, explorer.exe).
Primecoin je u suštini vrlo sličan Bitcoin-u, jer je u pitanju P2P virtuelna valuta ali umesto pretrage “Hashcash” sistem traži proste brojeve poznatije kao “Cunningham”-ov niz.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?