Poslovni podaci u oblaku

U relativno kratkom periodu sam dobio više pitanja i zahteva od preduzeća raznih veličina vezano za to da bi hteli da svoje podatke migriraju u „cloud“ na neki način.
Ne znam da li je stvar slučajnosti ili je „cloud“ groznica posle puno godina napokon pogodila pravi komercijalni sektor u Srbiji (a ne samo IT entuzijaste), u svakom slučaju me je inspirisalo da dodatno razmislim o toj temi.

Evo šta su korisnici hteli da postignu:

  • online backup podataka
  • pristup podacima bilo odakle (bez tradicionalnog korišćenja VPN-a)
  • mogućnost pristupa fajlovima sa mobilnih platformi
  • razmenu velikih fajlova (100+ MB) preko interneta

Šta korisnici žele da izbegnu:

  • da im podaci stoje negde ko-zna-gde
  • visoku cenu korišćenja
  • smanjenu dostupnost podataka

Jedan saradnik mi je to objasnio ovako: „treba mi Dropbox, ali da bude moj, mislim od moje firme“

Od komercijalne ponude trenutno imamo širok spektar proizvoda: Dropbox, AeroFS, SkyDrive, Citrix Sharefile, Box i mnoge druge ali ni jedan ne odgovara u potpunosti na zahteve svih korisnika.

Na primer, Citrix Sharefile deluje kao platforma koja može da odgovori u potpunosti na sve zahteve (i više od toga), ali se cena rešenja nikako ne uklapa u sumu koju većina želi da investira u ovaj sistem. AeroFS je jako blizu da odgovori na sve, ali i dalje ne postoji iOS klijent, a da ne pominjemo da se, iako podaci fizički stoje na sopstvenoj infrastrukturi, menadžment podaci i dalje nalazi kod njih. SkyDrive je jeftin, ali prosto nije za preduzeća. Ne mogu tačno da opišem šta mi smeta kod njega, možda što deluje kao previše zatvorena platforma ili što ne znam gde ti podaci stoje.

Posle malo istraživanja i razmišljanja, došao sam do toga da bi rešenje moglo da bude da se zakupi „cloud“ server kod domaćeg provajdera sa dovoljnim kapacitetima i instalira OwnCloud platforma koja radi baš to što nam treba.

mServer

Iznajmljivanje „cloud“ servera je jedina investicija (nakon instalacije) koju ćemo imati za ovaj sistem i proporcionalna je resursima koje želimo da zakupimo, a domaći provajderi su dobri jer drže servere unutar zemlje (tako da možemo da upremo prst u neki „hipervizor“ i kažemo – tu su naši podaci i njih ne špijunira NSA ili već ko hoće). Što se tiče cene, server sa 40GB podataka i dovoljnim resursima da pokreće OwnCloud instalaciju košta oko 20€ mesečno kod mCloud.rs što je prihvatljivo i zanemarljiva investicija za većinu preduzeća.

OwnCloud

OwnCloud je moj izbor platforme zbog toga što je vrlo živ OpenSource projekat. Projekti tog tipa nam donose obilje prednosti kao što su besplatno korišćenje, garanciju da to nije prevarantska priča (jer svako može da pogleda u kod i vidi o čemu se radi), a „živ“ OpenSource projekat nam donosi i aktuelna unapređenja i brze odgovore na zahteve tržišta. OwnCloud nam daje i sve funkcionalnosti koje su nam potrebne, a još jedna važna stvar za mene je to što OwnCloud ima lep korisnički interfejs.

Iznenadio sam se i činjenicom da sam za manje od sat vremena imao podignut server i instaliran ceo sistem.
Ukoliko ste zainteresovani, sledeće nedelje ću da napravim kompletno uputstvo kako možete da podignete OwnCloud sistem i krenete u realizaciju ovog projekt(ić)a u svom okruženju.

Pozdrav, Nikola

Korisni linkovi: www.owncloud.org www.mcloud.rs

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

1 komentara

Uključi se u diskusiju
  1. zokimar Datum: 20/12/2013

    Koristan tekst. Hvala Nik…Pozdrav svcima u IT4biz.

Imaš komentar?