Satya Nadella novi CEO Microsoft-a

Jedna od najbitnijih informacija, bar kada je IT industrija u pitanju, je bila ko će biti novi CEO Microsofta, kada se Steve Ballmer povuče. U poslednjih nekoliko meseci veliki broj ljudi se dovodio u vezu sa ovom funkcijom. Po izvorima unutar kompanije, jedan od najozbiljnijih kandidata je bio Hans Vestberg, CEO Ericsson-a, ali on je nedavno izjavio da nema nameru da napušta svoju poziciju. Microsoft-ov upravni odbor je kontaktirao i CEO Forda, Alan Mulally, koji je takođe odbio ponudu da vodi giganta iz Redmond-a. Nakon toga, su se na Netu pojavile relativno pouzdane informacije da će sledeći CEO Microsoft-a doći iz same kompanije te da je u pitanju 22-godišnji veteran Satya Nadella, zadužen za enterprise i cloud sektor, a ova odluka je danas, i zvanično saopštena. Nadella je dobar deo svoji Microsoft karijere proveo u enterprise delu gde je postigao značajne uspehe od kojih je najpoznatiji temeljna reorganizacija ovog dela firme, koju je sproveo 2013. godine.
Sam Nadella važi za pouzdanog rukovodioca, ali svima je jasno da je pred njim gigantski zadatak restrukturiranja Microsoft-a. Zato je on lično zamolio Bill Gates-a da mu pomogne u rukovođenju kompanijom što je dovelo do promena u upravljačkoj strukturi. Zbog velikog obima obaveza, Bill Gates će napustiti mesto predsednika upravnog odbora i delegirati neke svoje administrativne dužnosti drugim članovima. On će preuzeti novo kreiranu poziciju “founder and technology advisor”, te će bar jedan dan nedeljno provoditi u centrali Microsoft-a i baviti se operativnim problemima i razvojem proizvoda. Tim povodom Bill Gates je izdao saopštenje u kome kaže da će uživati u kreiranju novi proizvoda Microsoft-a. Predsednik upravnog odbora će postati John Thompson.
Iako, se svi slažu da su ovo prilično korenite promene, većina vodećih analitičara izražava sumnju da će Bill Gates, ili neko iz stare garde uspeti na pravi način da odgovori izazovima novog doba u kome prevlađuju mobilni uređaji. Sa druge strane, zagovornici ovog poteza podsećaju kako je Apple prosperirao kada su doveli Steve Jobs-a kao savetnika 1998 godine.
Odlazeći CEO, Steve Ballmer, je izjavio da je Satya Nadella pravi izbor, jer ima neverovatnu sposobnost da predvidi tržišna kretanja i na pravi način na njih reaguje. Ballmer, koji će ostati u upravnom odboru Microsoft-a, je rekao da nije dobio ponude da vodi neku novu kompaniju, ali da postoji velika šansa da počne da trenira srednjoškolski košarkaški tim.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?