“Smrt” XP podstakla prodaju klasičnih PC računara

Microsoft je 8. aprila zvanično prestao za podrškom za jedan od najmnogobrojnijih operativnih sistema na svetu, XP. Ovaj potez je prinudio veliki broj kompanija da se upuste u nabavku novog OS, jel bi rad na XP-u bio suviše rizičan zbog mogućih sigurnosnih rupa. Sa nabavkom novog OS na red je došla i kupovina jačih računara, jer su savremeni operativni sistemi zauzimaju mnogo više resursa od “pokojnog” XP-a. Izgleda da količina kupljenih računara nije bila nimalo zanemarljiva je su Gartner-ovi analitičari ukazali da tržište PC računara opada mnogo slabije nego što je to bilo očekivano. Mikako Kitagawa, ispred Gartnera, je istakao da su pozitivni trendovi naročito izraženi u enterprise sektoru, jer su kompanija morale da zamene stare računare, zbog prelaska na novi operativni sistem. Ovaj prodajni bum najbolje je iskoristio Lenovo, što je i logično kada znamo koliko kineskih računara još uvek radi pod XP-om, a za njime slede HP, Dell, Acer i Asus.
I pored ovog malog pomaka, niko ne veruje da će se tržište PC računara ikada vratiti na nekadašnji obim, zbog prave invazije mobilnih uređaja. Na ovom polju i dalje dominiraju tableti i pametni telefoni koji lagano preuzimaju primat nad, donedavno, neprikosnovenim laptopovima. Stručnjaci očekuju da će se tržište PC računara stabilizovati u jednom trenutku, pre svega zbog potreba enterprise korisnika, ali da nikada više neće dostići onaj obim koji je imalo pre pojave laptopova i mobilnih uređaja.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?