Solarna Oluja za dlaku promašila Zemlju, 2012. godine

Postoji nekoliko različitih “doomsday” scenarija koji mogu da izbrišu našu civilizaciju sa planete Zemlje. Pored onih manje verovatnih, kao što je zombi apokalipsa ili udar asterioda, tu su i one verovatnije, kao što je krah svetske ekonomije, ili solarna oluja koja bi uništila sve električne aparate na Zemlji. A, ukoliko mislite da se to ne može desiti, grdno se varate, jer smo ovu sudbinu, po najnovijim podacima iz NASA-e, izbegli u julu 2012. godine. Naime, tada je zabeležena najveća solarna oluja , ikada, jačine 80 nanoTesla, koja bi spalila svako električno kolo na Zemlji, da nas je pogodila.
Po podacima, koje je NASA objavila, 21. jula 2012. godine sateliti koji prate Sunce su registrovali ogromnu erupciju (coronal mass ejection) koja je kreirala solarnu oluju, brzine između 1.800 i 2.200 milja u sekundi. Da se ovaj događaj desio 9 dana ranije na putu ove prirodne nepogode bi se našla Zemlja, a posledice po infrastrukturu bi bile katastrofalne. Po rečima Ying Liu, koji istražuje ove fenomene na kineskom državnom univerzitetu, šteta bi iznosila od 4 do 10 triliona dolara, i bilo bi nam potrebno bar 10 do 15 godina da se oporavimo od takve katastrofe. On je dodao da je razumevanje ovakvih ekstremnih nepogoda od krucijalnog značaja za čovečanstvo.
Jedna od najvećih zabeleženih solarnih oluja, koja je pogodila zemlju, se desila 1859. godine, i dobila je ime Carrington-ov događaj, po britanskom astronomu koji je zabeležio. Jačina ove solarne oluje je procenjena na 110 nanoTesla, a dovela je do pojave “aurora borealis” nad Kubom. Najviše su bili iznenađeni operateri telegrafa, iz čijih uređaja su iskakale varnice ili nerazumljive poruke, čak i kada su bili isključeni.

 

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?