Tržišni udeo Android uređaja u konstantnom porastu!

Nema sumnje da je Apple zadovoljan kako ide prodaja novih modela iPhone-a, 5S i 5C. iPhone 5S već par meseci unazad beleži odlične prodajne rezultate i suvereno drži prvo mesto po prodaji kod sva tri velika američka operatera. Ali, da sve nije tako sjajno potvrđuje i nedavna studija od strane Kantar Worldpanel ComTech.
Naime, oni tvrde da udeo Apple smarthphone-ova konstantno pada u zadnjih nekoliko godina te da su Android uređaji i dalje brojniji nego oni koje pokreće iOS. Za porast Android uređaja najveću zaslugu ima naravno Samsung, ali ne treba zanemariti doprinos LG-a i Sony-a.
Ukoliko se, kao reper pogledaju septembar, oktobar i novembar 2013 godine, vidi se da je Apple pao sa 53% na 43,1% tržišta u Americi u odnosu na isti period 2012 godine. Slične trendove možemo videti u Kini (sa 18.5% na 17%) i EU (36.1% na 30.1%). Jedini region gde Apple ima i dalje apsolutnu dominaciju je Japan, gde iPhone drži čak 69,1 % tržišta, dok ostatak odlazi na Android modele.
Ono što je iznenađujuće je uspon Windows Phone uređaja koji sada u Evropi drže treće mesto sa 10 % tržišta što je duplo više u odnosu na 2012 godinu. Na Microsoft-ovu žalost situacija u Americi i Kini nije nimalo ružičasta, a Windows Phone je na ovim tržištima je zabeležio ili minimalan porast (sa 2,6% na 4,7% USA) ili je ostao na istom (2,7% Kina).
Bez obzira na udeo tržišta svi se slažu da Apple i dalje najviše zarađuje, jer njegovi modeli spadaju među najskuplje smartphone-ove na tržištu.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?