TV stream-ing usluga protiv sebe okrenula 4 najveće američke medijske kuće

Napredak tehnologija dovodi do situacija koje su bile nezamislive pre nekoliko godina. Pravi takav primer je borba četiri najveće medijske kuće u Americi(ABC, CBS, NBC i Fox) protiv male start-up kompanije po imenu Aereo.

Kako je ova kompanija uspela da okrene protiv sebe 4 najveće TV mreže u Americi? Aereo nudi svojim korisnicima daljinsku kontrolu nad antenom koja je povezana sa softverom za gledanje i snimanje TV programa. Korisnik u svakom momentu može da pristupi data centru preko Interneta i da izabere neki od ponuđenih programa koje antena prikačena na isti hvata. Usluga omogućava praćenje aktuelnog emitovanja ili njegovo snimanje za kasnije gledanje.

Ovaj proces ABC, NBC, CBS i FOX vide kao reemitovanje sopstvenog programa i traže nadoknadu dok Aereo tvrdi da on samo naplaćuje korišćenje data centra i software-a a da je praćenje programa preko TV antene zagarantovano pravo u Americi. Na žalost medijskih kuća dva okružna i jedan federalni sud su se složili sa argumentima Aereo  pa medijskim mogulima nije ostalo ništa drugo osim da pokušaju da iznesu svoju argumentaciju pred Vrhovnim sudom. Aereo je izjavio da se neće protiviti ovom pokušaju jer veruje da je zakon na njihovoj strani a to će ih poštedeti i skupih parničnih procesa kojima su sada konstantno izloženo od strane TV mreža.

http://gigaom.com

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?