Twitter uveo ECDHE enkripciju

Twitter je nedavno objavio da je pojačao nivo sigurnosti između svog web-site i korisnika. Podaci koje korisnik sada šalje Twitter-u bilo da su sa desktop ili mobilnog uređaja su dodatno kodirani sa Elliptic Curve Diffie-Hellman (ECDHE) sistemom šifara. Ceo ovaj proces se dešava nakon što šifrovanje završi HTTPS protokol i trebalo bi da onemogući trećim licima neovlašćeno prisluškivanje saobraćaja.

Iako se nigde eksplicitno ne pominje ovo je direktno upereno protiv NSA jer je upravo ova organizacija “skidala” saobraćaj direktno sa čvorišta optičkih kablova koji se nalaze u Americi. ECDHE omogućava Twitter serverima da razmene niz predefinisanih ključeva sa browser-om na računaru ili mobilnom uređaju. Ni jedan od ključeva nije kompletan pa čak i da neko uspe da sačuva saobraćaj i dođe do ključeva opet ne može da pročita poruke. U ovom trenutku skoro 75% saobraćaja sa Twitter serverima je kriptovano putem ECDHE šifara.

Hoffman-Andrews, Twitter inženjer zadužen za sigurnosne sisteme, je izjavio da sve više i više kompanije prelazi na ovaj način zaštite poruka jer žele da garantuju svojim korisnicima tajnost komunikacije. On je takođe istakao da je Twitter pre godinu i po dana prvi u potpunosti prešao na HTTPS protokol i na taj način jasno pokazao gde leže prioriteti kompanije.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?