Uhapšeno 57 cyber kriminalaca u UK

Policija Velike Britanije je u saradnji sa NCA (National Crime Agency) uhapsila 57 cyber kriminalaca u 25 odvojenih operacija. Hapšenja se vezuju za mnoga cyber krivična dela, kao što su upadi u mreže i krađa podataka iz velikih multinacionalnih kompanija i vladinih organizacija, DDoS napadi i razvoj malvera.

Metropolitan policija, nacionalna jedinica za cyber kriminal i regionalna jedinica za organizovani kriminal, zajedno su sproveli ovu akciju na nivou cele Engleske, Škotske i Velsa. Endi Arčibald, zamenik direktora nacionalne jedinice za cyber kriminal, izjavio je da je imperativ za policiju i ostale organizacije koje se bave suzbijanjem cyber kriminala da rade zajedno, kako bi u što većoj meri onemogućili rad najvećim cyber kriminal grupama na ostrvu.

Uhapšene osobe imaju između 18 i 39 godina, a podeljene su i više različitih grupa od kojih je svaka imala svoju oblast delovanja. Naknadnom analizom preko 60 kompanija u Velikoj Britaniji koje imaju neki vid zaštite, uočeno je više od 5.000 bezbednosnih nepravilnosti na serverima koji se nalaze u Velikoj Britaniji.

Odgovorne osobe su izjavile da je podizanje svesti o zaštiti podataka, ali celih infrastruktura, jedan od najbitnijih faktora, jer cyber napadi mogu narušiti ekonomiju jedne države ako budu napadnuti finansijski podaci. Manje kompanije nakon ozbiljnijih napada mogu bankrotirati a ljudi ostati bez svojih poslova, ali kako je posebno naglašeno, možda i najbitniji faktor je sudstvo, koje mora brže procesuirati okrivljene.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?