Windows za 0 $

Microsoft je tromo reagovao na rast tržišta mobilnih uređaja i nikada više nije uspeo da uhvati priključak sa ostalim kompanijama. Čak ni kupovina Nokia, im nije pomogla da postanu ozbiljan igrač na ovom tržištu. Očigledno je da su čelnici Microsofta izvukli pouke iz ovog fijaska i nemaju nameru da im se ista stvar dogodi kod „Internet of things“. Ovaj deo tržišta obuhvata „wearble devices“, satove ili pametne uređaje, kao što su recimo detektori za dim ili senzori koji kontorlišu grejanje. Stručnjaci procenjuju da će se ovaj segment ostvariti eksplozivniji rast od mobilnih uređaja i sve IT kompanije se ubrzano spremaju za takmičenje u ovom tržišnom segmentu.

Microsoft je juče, na svojoj Build Developer Conference, objavio da će Windows koštati 0 $ za sve proizvođače, ukoliko bude instaliran na uređaj sa ekranom manjim od 9 inča ili weareble devices. U ovu kategoriju spadaju i „smart tv“ konzole koje postaju sve popularnije u poslednje vreme. Ovaj, neočekivan, potez Microsofta im je omogućio da ravnopravno uđu u trku sa Google i njihovim operativnim sistemom, koji lagano postaje sve dominantniji i to ne samo na mobilnom tržištu.

Po zvaničnim informacijama prvi SDK pojaviti za par nedelja, što je jasan znak da Microsoft nema nameru da ispusti ovaj, potencijalno, veoma lukrativan segment tržišta.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?