XenServer 6.2 – Open source – šta dobijamo besplatno?

Kako je Citrix u junu odlučio da otvori kod u potpunosti za XenServer, XenServer.org je preuzeo dalji razvoj.

Šta zapravo dobijamo time što je XenServer dostupan u open source varijanti i što se Citrix odrekao direktnog profita koji dobija prodajom licenci?
Od featurea koji život znače a nisu bili dostupni u Free verziji dobili smo:

  • High availability
  • Active Directory integracija sa Role Based Administracijom
  • Dynamic memory control
  • Live Memory snapshot
  • Live Storage migration XenMotion
  • sijaset drugih opcija koje iz naše perspektive nisu esencijalne i nisu u nama izazivale frustraciju nepostojanjem

Kao novina u XenServer 6.2 pojavio se i 64bitni dom0 (hypervisor). Konkretno ovo nam u relanom radu nije zadavalo probleme..

Šta zapravo svaka od ovih novina donosi:

High Availability
Ukoliko imate više od jednog servera u poolu i imate deljeni storage, jedan server je uvek pool master i njegov posao je da prenosi komande slave serverima kroz xenapi. U situaciji kada jedan od servera postane nedostupan, pool master pokreće sve VM koje su bile na spornom servera na nekom od dostupnih hipervizora. Citrix ovu opciju zove VM protection jer ovime zapravo dobijate da se visoka dostupnost realizuje na nivou VM a ne na nivou aplikacije ili nekako drugačije.

Active Directory integracija sa Role Based Administracijom
Po instalaciji XenServera dobijate root privilegije kojima imate apsolutno sva prava nad XenServerom. Ukoliko imate više administratora koji treba da imaju različite nivoe pristupa, tu nastaje problem a jedino rešenje je AD integracija. Ovime dobijate mogućnost da pojedinim korisnicima iz AD strukture dodelite odgovarajuća, fino podešena, prava pristupa (ne samo readonly/readwrite).

Dynamic memory control
DMC je koncept upravljanja memorijom VMa koja omogućava da Xen dodeli ili oduzme memoriju po potrebi bez restartovanja VMa. Takođe ista tehnologija omogućava na hipervizoru pokrenete virtuelnu mašinu iako je sva raspoloživa memorija alocirana ali zapravo nije i iskorišćena (koristi se memorija koju kerneli VMova ne koriste).

Live Memory snapshot and revert
Normalno je da možete u bilo kom trenutku da napravite snapshot VMa ali on obično podrazumeva samo stanje diska, uz Live Memory snapshot možete snimiti snapshot i stanja memorije u nekom trenutku. Zgodna opcija koja nam je realno falila više nego nekoliko puta..

Live Storage migration XenMotion
Pored standardnog XenMotiona, koji je bio dostupan i ranije, sada pored pomeranja VMa sa jednog hosta na drugog, na živo, možete pomeriti storage jednog VMa sa jednog storagea na drugi bez spuštanja VMa. Kao i XenMotion, Storage XenMotion se ne smatra migracijom bez downtimea jer je VM zapravo nedostupan između 0.1 i 2 sekunde u zavisnosti od situacije.

XenServer je, iz naše perspektive, fenomenalna virtualizaciona platforma koja se veoma ozbiljno razvija. Kako se XENom intenzivno bavimo od 2005. godine, stekli smo jako puno iskustva koje nam je omogućilo da na njemu u produkciji imamo više od 800 virtuelnih mašina koje su pod konstantnim velikim opretećenjem, kao i da ga koristimo u enterprise okruženju gde je podjednako dobar.

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

No comments yet.

Imaš komentar?