Zanimljive besplatne aplikacije za vaš Mac!

Već nekoliko godina MacOS predstavlja ozbiljan operativni sistem, a poslednji potez kompanije Apple, da verziju 10.9 – codename Mountain Lion, ponudi potpuno besplatno, dodatno je učvrstio poziciju kompanije Apple kod potencijalnih kupaca. Pri kupovini svakog novog Apple uređaja dobijate i nove verzije iMovie (koji je zaista impresivan) i iPhoto, koje će većini korisnika biti od velike koristi.

Ipak, kada jednom otvorite svoj novi Mac, i prođe vas početna euforija, ako ste novi u tom svetu, trebaće vam mnoštvo aplikacija da upotpunite svoj arsenal. Evo zato nekoliko preporuka. Ako želite odličan besplatan tekst editor možete koristiti Adobe Brackets ili TextWrangler. Za hendlovanje arhiva (.zip, .rar i slično), možete koristiti The Unarchiver. Ako vam Reminders, koji dolazi uz MacOS ne odgovara za taskove, već vam treba nešto minijaturno – probajte Anxiety ili TaskMate, a za hvatanje beleški koje možete sinhronizovati sa svim uređajima, imate Evernote! Za editovanje zvučnih zapisa, tu je Audacity. Da biste svoje video zapise brzo i lako konvertovali u formate sa kojima iMovie i Final Cut najbolje rade, koristite fenomenalni Handbrake. Od besplatnih FTP klijenata, najrasprostranjeniji je Cyberduck. Od media playera VLC je najpopularniji. Za skidanje torrenta mozete koristi Tranismission. Instant messengerima caruje Adium koji nudi i mnoštvo besplatnih dodataka, skinova, i slično. Za kreiranje i manipulaciju vektorima imamo Inscape. Funkcionalnosti matičnog Findera možete proširiti aplikacijom XtraFinder. Za kreiranje svih vrsta optičkih diskova (audio, data, video i sl.) možete koristiti Burn.

Da li postoji neki program koji vi koristite, a koji smo zaboravili? Podelite to sa nama u komentarima!

Ako vam se vest učinila zanimljivom razmislite o tome da napišete komentar ili je podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

5 komentara

Uključi se u diskusiju
 1. Bunny Datum: 02/01/2014

  MPEG Streaclip (sjajan i jednostavan linerani editor video filova)

 2. Bunny Datum: 02/01/2014

  Sound forge (replica PC programa, nije idealna ali za sve koji su navikli da edituju u njemu, lakse je od bio kog audio editora)

 3. Bunny Datum: 02/01/2014

  Da li postoji neki jako jednostavan program za NE lineranu audio/video montazu?

 4. Pedja Datum: 09/01/2014

  MPlayerX kao video plejer
  TextMate za tekst
  VOX za audio fajlove i radio
  Eclipse za programiranje

Imaš komentar?